e-ISSN 1302-7476
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi
Dijital Diş Hekimliğinde Dental Lazerler: Tanı ve Tedavideki Gelişmeler [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2022; 43(Ozel Sayi): 73-83 | DOI: 10.5505/eudfd.2022.82712

Dijital Diş Hekimliğinde Dental Lazerler: Tanı ve Tedavideki Gelişmeler

Cem Peşkersoy, Aybeniz Oğuzhan
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı, İzmir

Günümüzde dijital teknolojilerin kullanımının yaygınlaşması ile diş hekimliği alanında birçok uygulama daha pratik ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Dental lazerler dijital diş hekimliği iş akışında oldukça yaygın kullanılan cihazlardır. Diş hekimliğinde sert ve yumuşak dokularda kullanılan lazerler ile, dental tedavilerde minimum girişimsel yaklaşımla maksimum etkinlik ve hasta konforu sağlanabilmektedir. Argon ve He-Ne lazerler, aşırı dentin duyarlılığı olgularında tübüller yapıları kapatarak hassasiyeti gidermede oldukça başarılıdır. Direkt pulpa kuafajında, Nd: YAG lazerler ile etkili bir hemostaz sağlanabilirken, Karbondioksit ve Erbiyum lazerlerin antibakteriyel etkinlikleri sayesinde yeterli bir dekontaminasyon elde edilebilir. Vital pulpa tedavilerinde lazer kullanımının ayrıca tamir dentini yapımını indükleme ve pulpadaki rejeneratif iyileşmeyi hızlandırma (biyostimülasyon) gibi avantajları da vardır. Son yıllarda yapılan klinik çalışmalar, lazer uygulamasını takiben uygun bir kuafaj materyaliyle birlikte yapılan vital pulpa tedavilerinde başarı oranının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Dental lazerlerin minimum düzeyde doku kaybına ve canlı doku hasarına neden olmasının yanı sıra, pulpa enflamasyonunu azaltan ve bağ dokusunun iyileşmesini biyolojik olarak uyaran bir tedavi yöntemi olduğu ortaya konmuştur. Bu sayede tedavi sırasında hasta konforunu artırdığı ve post operatif ağrıyı azalttığı gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Dijital diş hekimliği, Vital pulpa tedavisi, Dental lazer, Kuafaj materyalleri, Biyostimülasyon

Dental Lasers in Digital Dentistry: Developments in Diagnosis and Treatment

Cem Peşkersoy, Aybeniz Oğuzhan
Ege University Faculty Of Dentistry, Department Of Restorative Dentistry, Izmir

Currently with the popularization of digital technologies, many applications in dentistry can be performed in a more practical and comfortable way. Dental lasers are widely used devices in the workflow of digital dentistry. With lasers used in hard and soft tissues, maximum efficiency and patient comfort can be achieved with minimal interventional approach. Argon and He-Ne lasers can decrease the sensitivity by closing and cauterizing the tubular structures in hypersensitivity cases. In direct pulp capping, an effective hemostasis can be achieved with Nd: YAG lasers, while an adequate decontamination can be achieved by means of the antibacterial activities of Carbon-dioxide (CO2) and Erbium lasers. The use of laser in vital pulp treatments also has advantages such as inducing repair dentin and accelerating the regenerative healing of the pulp with the bio-stimulation effects. Recent clinical studies show that the success rate is higher in vital pulp treatments performed with a suitable capping material following laser application. In addition to causing minimal tissue loss, dental lasers have been shown to be a treatment method that reduces pulp inflammation and biologically stimulates the healing of connective tissue. Even though, it has been shown that lasers increase patient comfort during treatment and reduce post-operative pain.

Keywords: Digitalized dentistry, Vital pulp therapy, Dental laser, Capping materials, Biostimulation

Cem Peşkersoy, Aybeniz Oğuzhan. Dental Lasers in Digital Dentistry: Developments in Diagnosis and Treatment. EÜ Dişhek Fak Derg. 2022; 43(Ozel Sayi): 73-83

Sorumlu Yazar: Cem Peşkersoy, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale